Nano Bor Teknolojisi
FHM Nanoteknoloji Akademisi
 
Bizden Haberler
 
Serfitikalar
Sertifikalarımızı incelemek için tıklayınız
 
Markalarimiz
 
 
Haberler
Prostat hastalığında Umut Bor Oldu

Bor Madeni Prostat Hastalığına Umut Oldu.

Fhm Nanoteknoloji Akademisi Bor ve Toryum ürünleri ar-ge A.Ş  Genel Müdürü Mehmet Can ARVAS,  Nanoteknoloji ile bor madenlerini kullanarak prostat kanseri ve kemik iliği dokusu konusunda çalışmalar yaptıklarını belirtti. Araştırma Universiteleri ile birlike işbirliği halinde çalışmalar yaptıklarını belirten arvas ''geleceğimiz bor madeninden elde edilecek ürünlere bağlı'' dedi.

Basın dan diğer haberler.

Bor mineralinin kullanılacağı alanlara bir yenisi eklendi. Bor zengini bölgelerde prostat kanseri vakalarının azaldığını tespit eden araştırmacılar, boru prostat ilaçlarında kullanmayı hedefliyor

03/01/2008 (1184 kişi okudu)

MANİSA - Üç üniversitenin ortak çalışmasıyla bor madeninin prostat kanserinin önlenmesi ve tedavisinde de etkili olabileceği anlaşıldı. Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ), ODTÜ ve Van 100'üncü Yıl Üniversitesi'nin yürüttüğü araştırmada elde edilen ilk bölgelere göre, bor madeni açısından zengin bölgelerde prostat kanseri görülme sıklığı düşüyor. Araştırmacılar bu durumu, bu yörelerde yaşayanların yeraltı suları ve tarım ürünleriyle 'farkında olmaksızın' bor mineralı almalarına bağladı. Araştırma, Ankara'da düzenlenen 8'inci Üronkoloji Kongresi'nde 'en iyi klinik araştırma' ödülünü aldı. Bor Araştırma Enstitüsü de (BOREN) kanserle ilgili çalışmayı destekleyeceğini açıkladı. 
Araştırmanın veri değerlendirmesini ve saha çalışmasını yürüten CBÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Talha Müezzinoğlu, Balıkesir'in Bigadiç ilçesi ve köylerinde yaşayanlardan kan örnekleri alındığını söyledi. 

İki araştırma daha yolda 
Doç. Dr. Talha Müezzinoğlu çalışmayı şöyle anlattı: "Bol miktarda bor madeninin yer aldığı bu bölgemizde bu maden doğal olarak yeraltı sularına, dolayısıyla sebze ve meyvelere kolaylıkla karışıyor. Biz de bu bölgede prostat kanserinin daha mı çok, daha mı az olduğunu araştırıyoruz. Bölgede kanser hastalığının görülme hızını belirlemeye çalışıyoruz. Bu kapsamda bölgede yaşayanlardan kan örnekleri alındı, köylülere prostat kanserini araştıran PSA testi ve biyopsi yapıldı. Sonuçlara göre bölgede prostat kanserine daha az rastlandığını tespit ettik. Bunun üzerine iki yeni araştırma daha başlatıldı. Yeni araştırmalarda gelişmiş moleküler deney laboratuvarı olduğu için Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ekibi ile ODTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ataman ve ekibi görev alacak. Bu araştırmalarda da iyi huylu prostat hastalığının tedavisinde bor mineralinin etkisi araştırılacak." 
'Bor Mineralinin Erkek Fertilitesi (üreme) ve Prostat Kanserine Etkisinin Belirlenmesi' adlı çalışmaya ODTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ataman ve ekibi, Van 100'üncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Korkmaz ve CBÜ'den Talha Müezzin-oğlu ile ekibi katıldı. 

Türkiye lider 
Bor gübre olarak tarımdan hayvancılığa, çimentodan ilaç sanayisine pek çok alanda kullanılıyor. Türkiye ise dünya bor rezervi şampiyonu. 'Tek başına' dünya bor rezervinin yüzde 72'sine sahip olan Türkiye, bu yıl bor ihracatında da dünya birinciliğine oturdu. Eti Maden İşletmeleri verilerine göre Türkiye kutup bölgesi hariç dünyanın dört yanında 67 ülkeye bor ve türevlerini satıyor. 2007'de iç ve dış pazarda bor satışından 405 milyon dolar bekleniyor. 
(aa, Radikal)

 
 
Copyright © 2013 Fhm Nano Bor. Tüm Hakları Saklıdır.